top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Å spise mer kostfiber kan hjelpe mot hudallergier, viser ny studie.

Oppdatert: 21. aug. 2022


En studie fra Monash University som utforsker den nye tarm-hud-aksen har funnet at mikrobiell fermentering av kostfiber i tarmen kan beskytte mot allergisk hudsykdom som eksem. Forskningen kan potensielt føre til nye behandlinger for å forebygge eller behandle allergier.


Professor Ben Marsland fra Central Clinical Schools avdeling for immunologi, sammen med sveitsiske kolleger ved Universitetssykehuset i Lausanne (CHUV), viste at fermentering av fiber i tarmen av bakterier og påfølgende produksjon av kortkjedede fettsyrer (SCFA), spesielt butyrat, beskyttet mot eksem hos mus.


Selv om det er godt etablert at tarmmikrobiomet former immunsystemet, er påvirkningen det har på huden vært mindre utforsket.

Tidligere arbeid fra vårt team, og mange andre, har fokusert på de lokale helsefordelene av SCFA i tarmen og andre steder som i lungene og det hjerte/kar-systemet, og vi lurte på om dette også kan gjelde huden, som er et område som egentlig ikke har blitt undersøkt.

Forskerne matet mus med en diett med mye fermenterbart fiber eller ga dem renset SCFA.


Denne behandlingen var kraftig beskyttende mot allergisk hudbetennelse, sa professor Marsland.


De merket butyratet med isotoper og sporet det i kroppen – og det tok bare minutter å nå huden hvor det forbedret metabolismen av keratinocytter, modnes og produserer de viktigste strukturelle komponentene som kreves for en sunn hudbarriere.


Resultatet av dette var at hudbarrieren ble forsterket mot allergener. Vi brukte husstøvmiddallergener - som normalt ville trenge gjennom hudbarrieren, aktivere immunsystemet og starte en allergisk reaksjon, sa han.


Aktiv forbedring av hudbarrieren kan ha beskyttende effekter mot miljøeksponeringer som forårsaker allergier og kanskje til og med andre hudsykdommer som drives av en skadet eller svak hudbarriere. SCFAer, eller kortkjeda fettsyrer, kan gis oralt eller direkte på huden som en krem, sa han.


En mulighet å undersøke er om dette kan hjelpe barn som står i fare for å utvikle hudallergier, matallergier og astma, sier forskerne.


Forskningen ble publisert i Mucosal Immunology.

Få artikler på mail

Takk

bottom of page