top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Barn som mangler søvn kan få skader på hjernen og nedsatt kognitiv utvikling.


Barn i grunnskolealder som får mindre enn ni timers søvn per natt har betydelige forskjeller i hjerneregioner som er ansvarlige for hukommelse, intelligens og generell velvære.


En ny studie ledet av University of Maryland School of Medicine (UMSOM) forskere viste at mindre enn ni timer søvn korrelerte med større psykiske helseproblemer som depresjon, angst og impulsiv atferd. For lite søvn var også knyttet til kognitive vansker med hukommelse, problemløsning og beslutningstaking. Funnene ble publisert i tidsskriftet The Lancet Child & Adolescent Health.


American Academy of Sleep Medicine anbefaler at barn i alderen seks til 12 år sover 9 til 12 timer per natt regelmessig for å fremme optimal helse. Inntil nå har ingen studier undersøkt den langvarige innvirkningen av utilstrekkelig søvn på den nevrokognitive utviklingen for denne aldersgruppen.


Langsiktig skade


Ze Wang, Ph.D., professor i diagnostisk radiologi og nukleærmedisin ved UMSOM sier at disse forskjellene vedvarte etter to år, som er et bekymringsfullt funn som tyder på langsiktig skade for de som ikke får nok søvn.


American Academy of Pediatrics oppfordrer foreldre til å fremme gode søvnvaner hos barna sine. Tipsene deres inkluderer å gjøre søvn til en familieprioritet, ha en søvnrutine, oppmuntre til fysisk aktivitet i løpet av dagen, begrense skjermtid og eliminere skjermer helt en time før sengetid.


"Søvn kan ofte overses i travle barndomsdager fylt med lekser og fritidsaktiviteter. Nå ser vi hvor skadelig det kan være for et barns utvikling."

sa E. Albert Reece, MD, Ph.D., MBA.Få artikler på mail

Takk

bottom of page