top of page
  • Forfatterens bildeAnders

En fungerende tarm hjelper elite-idrettsutøvere å prestere bedre.

Oppdatert: 21. aug. 2022


Ny forskning har funnet ut at ustabilitet blant mikrobene i tarmen kan hindre ytelsen til eliteutholdenhetsutøvere, og at kosthold med mye proteiner kan gi denne typen ubalanse.


Forskere fra hele Storbritannia analyserte ytelsen og tarmhelsen til en gruppe svært godt trente utholdenhetsløpere, for å utforske virkningen av både høyprotein- og karbohydratdietter.


Studien fant at hos de som fulgte et regime med høyt protein, resulterte dette i en forstyrrelse i stabiliteten til tarmmikrobiomet. Dette ga en reduksjon på 23,3 % i ytelsen.


Analyser fant et betydelig redusert mangfold og endret sammensetning av tarmmikrober, samt høyere nivåer av visse typer virale og bakterielle arter. De av deltakernes tarmmikrobiom som var mer stabilt presterte bedre.


Dr. Justin Roberts, professor i helse og treningsernæring ved Anglia Ruskin University (ARU), sier at

disse resultatene tyder på at atletisk ytelse kan være knyttet til tarmmikrobiell stabilitet, der idrettsutøvere som hadde mer stabile mikrobielle samfunn presterte konsekvent best sammenlignet med de med en mer turbulent tarmmikrobiota.

Han sier videre at:

Disse resultatene tyder på at inntak av et høyt proteinrikt kosthold kan påvirke tarmen negativt via et endret mikrobielt mønster, mens et høyt karbohydratinntak, for eksempel fra frø og grønnsaker, var assosiert med større mikrobiell stabilitet i tarmen.

Det er nå anerkjent at økt inntak av fermenterbare fibre, såkalt ufordøyelige karbohydrater, kan forbedre mangfoldet at tarmmikrober, forbedre tarmens slimhinnekvalitet, næringsopptak og føre til redusert betennelse både lokalt i tarmen men også generelt.


Forskerne sier diettene var godt kontrollert og nøye balansert, og derfor tror de det er usannsynlig at proteinet i seg selv forårsaket nedsatt ytelse. I stedet tror de det er mulig at endringene i tarmmikrobiomet kan påvirke tarmens permeabilitet (såkalt lekk tarm) eller næringsopptak, eller også signaler mellom tarmen og hjernen, noe som påvirker opplevd innsats og derfor ytelsen.


Studien ble publisert i American Society for Microbiologys tidsskrift mSystems.

Få artikler på mail

Takk

bottom of page