top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Engstelig eller deprimert? ferdigmat kan ha skylden.På tide å lage mat fra bunnen - Forskere finner at de som spiser mer såkalt ultrabearbeidet mat rapporterer flere negative mentale symptomer og færre mentalt gode dager.


Elsker du sukkerholdig drikke, bearbeidede kjøttprodukter, snacks og annen ferdigmat? Det kan være lurt å revurdere inntaket, hevder forskere. Studien ble utført ved University of California - San Diego og publisert i Journal of Aging and Physical Activity.


Mer enn 70 prosent av ferdigpakket mat i USA er klassifisert som ultrabearbeidet mat og representerer omtrent 60 prosent av alle kalorier som forbrukes av amerikanere. Disse tallene er ikke ulike andre vestlige industrialiserte land. En studie på 10 359 voksne fant at de som spiste mest ultrabearbeidet mat sammenlignet med de som spiste minst hadde statistisk signifikante økninger i de negative mentale helsesymptomene som mild depresjon, mentalt dårlige dager og dager med angst. De hadde også betydelig lavere rapportering av null "mentalt dårlige dager" og "null dager med angst". Funnene kan generaliseres til hele USA og andre vestlige land med høyt inntak av ferdigmat.


Disse matvarene er et resultat av omfattende "fysiske, biologiske og kjemiske prosesser" som skaper matprodukter som mangler naturlig mat, skriver forskerne. Ultrabearbeidet mat inkluderer vanligvis sukker, smakstilsetninger, fargestoffer, emulgatorer og andre kosmetiske tilsetningsstoffer.


Selv om tidligere studier har vist at forbruk av ultrabearbeidet mat kan gi depresjon, er det sparsomt med data om andre negative psykiske helsesymptomer, inkludert angst og mentalt dårlige dager.


Resultatene av studien viste at de som konsumerte mest ultrabearbeidet mat sammenlignet med de som konsumerte minst hadde statistisk signifikante økninger i negative mentale symptomer som mild depresjon, "mentalt dårlige dager" og "dager med angst".


"Bearbeiding av mat utarmer matens ernæringsmessige verdi og øker også antall kalorier, ettersom ultrabearbeidet mat har mye tilsatt sukker, mettet fett og salt, lite proteiner, fiber, vitaminer, mineraler og fytokjemikalier, "

Eric Hecht, M.D., Ph.D., professor ved Schmidt College of Medicine.


"Gitt omfanget av eksponering for og effekten av ultrabearbeidet mat, har vår studie betydelig klinisk og folkehelseimplikasjoner."

Eric Hecht, M.D., Ph.D., professor ved Schmidt College of Medicine.


Ifølge National Institute of Mental Health lever minst 1 av 5 voksne med en psykisk lidelse. Psykiske sykdommer, inkludert depresjon og angst, er ledende årsaker til sykelighet, funksjonshemming og dødelighet.

Få artikler på mail

Takk

bottom of page