top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Ny forskning viser det optimale kostholdet for å leve lenge.


En ny studie beskriver forskerne kostholdet for å leve lenge basert på studier av ulike aspekter ved kostholdet, fra matsammensetning og kaloriinntak til lengden og hyppigheten av fasteperioder.


Å undersøke en lang rekke forskning fra studier på laboratoriedyr til epidemiologisk forskning i menneskelige populasjoner gir forskerne et klarere bilde av hva slags ernæring som kan gi den beste sjansen for et lengre, sunnere liv, sa professor Valter Longo ved USC Leonard Davis School of Gerontology.


I gjennomgangen publisert i Cell, beskriver Longo og medforfatter Rozalyn Anderson fra University of Wisconsin «lang-levtid-dietten».

"Vi utforsket koblingen mellom næringsstoffer, faste, gener og lang levetid hos kortlivede arter, og koblet disse til kliniske og epidemiologiske studier på primater og mennesker, inkludert hundreåringer"

professor Valter Longo, University of Southern California


Hva - og når - spise for lang og frisk levetid


Longo og Anderson gjennomgikk hundrevis av studier om ernæring, sykdommer og lang levetid hos forsøksdyr og mennesker og kombinerte dem med egne studier om næringsstoffer og aldring. Analysen inkluderte populære dietter som begrensning av totale kalorier, ketogen diett med høyt fett og lavt karbohydrat, vegetarisk og vegansk diett og middelhavsdietten.


Artikkelen inkluderte også en gjennomgang av ulike former for faste, inkludert periodisk faste. I tillegg til å undersøke levetidsdata fra epidemiologiske studier, koblet teamet disse studiene til spesifikke kostholdsfaktorer som påvirker flere levetidsregulerende genetiske mekanismer som deles av dyr og mennesker som også påvirker markører for sykdomsrisiko, inkludert nivåer av insulin, C-reaktivt protein (CRP), insulin og kolesterol.


Forskerne rapporterer at nøkkelegenskapene til det optimale kostholdet ser ut til å være moderat til høyt karbohydratinntak fra ikke-raffinerte kilder, lite, men tilstrekkelig protein fra hovedsakelig plantebaserte kilder, og nok plantebasert fett til å dekke omtrent 30 prosent av energibehovet.


Ideelt sett vil alle dagens måltider skje innenfor et vindu på 11-12 timer, noe som gir mulighet for en daglig fasteperiode, og en 5-dagers syklus med en faste- eller fasteliknende diett hver 3.-4. måned kan også bidra til å redusere insulinresistens , blodtrykk og andre risikofaktorer for personer med økt sykdomsrisiko, la Longo til.


Han beskrev hvordan å spise for lang levetid kunne se ut i det virkelige liv: Mange belgfrukter, frø og grønnsaker; litt fisk; ikke rødt kjøtt eller bearbeidet kjøtt og veldig lite hvitt kjøtt; lite sukker og raffinerte korn; høye nivåer av nøtter og olivenolje og litt mørk sjokolade.


Kostholdet i såkalte Blue Zones


Dietten for lang levetid har både likheter og forskjeller fra middelhavdiettene som ofte sees i superaldrende "Blue Zones", inkludert Sardinia, Italia; Okinawa, Japan; og Loma Linda, California. Vanlig kosthold i disse samfunnene som er kjent for et høyt antall mennesker i alderen 100 år eller eldre er ofte i stor grad plantebaserte eller pescatariske og har relativt lite protein. Men dietten for lang levetid representerer en utvikling av disse forklarte Longo, med henvisning til anbefalingen om å begrense matforbruket til 12 timer per dag og ha flere kortere fasteperioder hvert år.


Longos egne studier illustrerte også at høyere proteinmengder var bedre for personer over 65, men ikke optimale for de under 65

Få artikler på mail

Takk

bottom of page