top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Ny svært viktig studie viser at stoff fra grønne grønnsaker kan være effektivt mot tarmbetennelse.Klorofyllin fra grønne grønnsaker kan være effektiv behandling av inflammatoriske tarmsykdommer (IBD) og tarmbetennelse, inkludert Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, ifølge forskere fra det anerkjente Cedars Sinai Medical Center i Los Angeles.


I tillegg viser studien at klorofyllin i betydelig grad reduserer dødelighet relatert til IBD, vekttap, diaré og skjult blod (såkalt okkult blod) i avføringen og tarmepitelskade (såkalt lekk tarm som er knyttet til omtrent alle kroniske sykdommer).


De oppsiktsvekkende resultatene, som kan bety mye for mange med helseutfordringer, har forskerne ved Cedars Sinai funnet gjennom samarbeid med Center for Diabetes and Metabolism Research ved Sichuan University i Kina. Funnene er publisert i publikasjonen til American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, og studien har nå i august fått mye oppmerksomhet i forskningsmiljøet.


Kroniske tarmproblemer som IBD påvirker mange titals millioner mennesker bare i USA. Tilstandene er kraftig økende og har skapt store globale utfordringer på grunn av de økende kostnadene ved å behandle tilstanden.


Sammensatte årsaker


Man vet nå at det ikke er en årsak til tilstandene men at det er sammensatte årsaker - inkludert stress og miljø-, livsstils- og kostholdsfaktorer som for eksempel høyt forbruk av kjøtt eller fisk, sier forskerne. Kronisk betennelse og utilstrekkelig autofagi - kroppens egen cellereperasjonsprosess hvor skadede celler erstattes med nye, friskere celler er også knyttet til tilstanden.


Autofagi er den viktige cellereparasjonsmekanismen som øker under hard trening, ketogent kosthold, ved kanlorirestriksjon og faste. Dette er mekanismer som blir grundig dekket i boken til den internasjonale eksperten Dr Jason Fung, og hvor jeg også har bidratt.


Forskerne fra Cedars Sinai bemerker at gjeldende behandling for IBD inkluderer medisiner som undertrykker immunsystemet (immunsuppressiva) og kirurgi. Langvarig bruk av immunsuppressive behandlinger kan føre til alvorlige bivirkninger, inkludert opportunistiske infeksjoner og til og med organsvikt.


Klorofyllintilskudd


I denne studien fant forskerne at å ta et klorofyllin-tilskudd (et stoff avledet fra det grønne pigmentet som finnes i planter) reduserte betennelse og det som man kaller lekk tarm hos mus. Inntak av grønne grønnsaker som kilde til klorofyllin kan også være nyttig ved IBD, delvis gjennom lindring av betennelse.


Grønne pigmenter som finnes i disse matvarene og kosttilskuddene kan sette i gang autofagi i cellene, noe som reduserer IBD-symptomer, sier forskerne.


Forskere mener disse funnene kan være en vei til en langt mindre ugunstig behandling for IBD.

"Å konsumere grønnfargede grønnsaker eller grønt pigmenttilskudd som klorofyllin kan hjelpe mennesker med inflammatorisk tarmsykdom,"

sa Xiaofeng Zheng, Ph.D., ved Sichuan University.


Dr Pandol beskriver i denne videoen de lovende funnene:
Få artikler på mail

Takk

bottom of page