top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Optimister lever lengre. Og hvordan man med enkle grep kan bli en optimist.

Oppdatert: 21. aug. 2022


Enkle visualiseringer av deg selv som lykkes kan gi et mer optimistisk syn - og faktisk føre til et lengre og friskere liv. Tidsskriftet til Storbritannias forskningsinstitusjoner, The Conversation, har sett på hva forskningen sier.


Har du en tendens til å se glasset som halvfullt, i stedet for halvtomt? I så fall kan dette faktisk være bra for helsen din.


En rekke studier har vist at optimister har det bedre, har bedre søvn, mindre stress og bedre hjertehelse og immunfunksjon. Og nå har også en fersk studie vist at det å være optimist kan gi deg et lengre liv.


For å gjennomføre studien kartla forskere levetiden til nesten 160 000 kvinner i alderen 50 til 79 i en periode på 26 år. I begynnelsen av studien fullførte kvinnene en selvrapporteringsmåling av optimisme. Kvinner med høyest poengsum ble kategorisert som optimister. De med lavest ble ansett som pessimister.


Så, i 2019, fulgte forskerne opp deltakerne som fortsatt levde. De så også på levetiden til deltakerne som hadde dødd. Det de fant var at de som hadde de høyeste nivåene av optimisme hadde større sannsynlighet for å leve lenger. Optimistene hadde også høyere sannsynlighet for å leve inn i nittiårene. Forskerene omtaler dette som "eksepsjonell lang levetid", med tanke på at gjennomsnittlig levetid for kvinner er omtrent 83 år i vestlige land.


Det som gjør disse funnene spesielt imponerende er at resultatene holdt seg selv etter å ha tatt hensyn til andre faktorer som er kjent for å forutsi et langt liv - inkludert utdanningsnivå og økonomi, etnisitet og om en person led av depresjon eller andre kroniske helsetilstander.


En annen studie som så på både menn og kvinner fant også at personer med høyest nivå av optimisme hadde en levetid som var mellom 11 % og 15 % lengre enn de som var minst optimistiske.


Ungdomskilden?


Så hvorfor lever optimister lenger? Det kan se ut som det kan ha å gjøre med deres sunnere livsstil, skriver det britiske tidsskriftet.


For eksempel har forskning fra flere studier funnet at optimisme er knyttet til å spise et sunt kosthold, holde seg fysisk aktiv og å være mindre tilbøyelig til å røyke sigaretter.


Men å ha en sunn livsstil kan bare være en del av grunnen til at optimister lever et lengre liv enn gjennomsnittet. En ny studie fant at livsstil bare sto for 24% av sammenhengen mellom optimisme og lang levetid. Dette antyder at en rekke andre faktorer påvirker levetiden for optimister.


En annen mulig årsak kan være måten optimister håndterer stress på. Når de står overfor en stressende situasjon, har optimister en tendens til å takle det bedre. De bruker adaptive mestringsstrategier som hjelper dem å løse årsaken til stresset, eller se situasjonen på en mindre stressende måte.


Kort sagt, måten optimister takler stress på kan bidra til å beskytte dem litt mot de skadelige effektene.


Optimisme blir vanligvis sett på av forskere som et relativt stabilt personlighetstrekk som bestemmes av både genetiske og tidlige barndomspåvirkninger (som å ha et trygt og godt forhold til foreldrene eller omsorgspersonene sine).


Enkle øvelser kan stimulere optimisme


Forskning viser at optimisme kan endre seg over tid, og kan stimuleres ved med enkle øvelser. For eksempel å visualisere og deretter skrive om det "best mulige selvet" (en fremtidig versjon av deg selv som har oppnådd målene dine) er en teknikk som studier har funnet kan øke optimismen betydelig. Men for best resultat må målene være både positive og rimelige, i stedet for bare ønsketenkning. På samme måte, kan rett og slett å tenke på positive fremtidige hendelser også være effektivt for å øke optimismen.


Det er også avgjørende å dempe alle forventninger til suksess med en god oversikt over hva du kan og ikke kan kontrollere. Optimismen forsterkes når vi erfarer de positive resultatene vi forventer, og kan reduseres når disse resultatene ikke er som vi ønsker at de skal være.


Selv om det er behov for mer forskning, er det mulig at det å regelmessig se for deg at du har de best mulige resultatene, og ta realistiske skritt for å oppnå dem, kan bidra til å utvikle en optimistisk tankegang.


Selvfølgelig kan dette være lettere sagt enn gjort for noen. Hvis du er en som ikke er naturlig optimistisk, er de beste sjansene for å forbedre levetiden å leve sunt ved å holde deg fysisk aktiv, spise et sunt kosthold, takle stress og sove godt. Legg til noen enkle visualiseringer for å dyrke en mer optimistisk tankegang, og du kan øke sjansene dine for et langt liv ytterligere.

Få artikler på mail

Takk

bottom of page