top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Professor: Forskjell på overlevelsevitaminer og levetidsvitaminer.Professor Bruce Ames har brukt mer enn 10 år på å sette sammen en liste over det han kaller "levetidsvitaminer", som er næringsstoffer studier har vist er avgjørende for langvarig god helse.


Vi kan til stadighet lese i avisen at det er unødvendig med inntak av ekstra vitaminer og mineraler. Men forskere hevder dette er svært unyansert og Ames ønsker å dele opp næringsstoffene i ulike klasser med ulike funksjoner for menneskekroppen.


Han sier faktisk at tilstrekkelig inntak av disse vitaminene og mineralene er nøkkelen til en sunn aldring. Han gjennomgår funnene i en artikkel publisert i 2018.


Dr. Ames er professor emeritus i biokjemi og molekylærbiologi ved University of California, Berkeley og ved Childrens Hospital Oakland Research Institute (CHORI), og direktør for deres Nutrition & Metabolism Center. Han har mottatt U.S. National Medal of Science.


Ames hevder fokuset i dag er på nivået av næringsstoffer menneskekroppen trenger for å overleve og reprodusere. Han mener vi fremover også må fokusere på hva vi trenger for å leve lenge med god helse.


Evolusjonsmessig rasjonering.


Ved å bruke sin egen forskning og funn fra en rekke andre respekterte forskere, identifiserte Ames en nøkkelklasse av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som er avgjørende for lang levetid og avverge kroniske tilstander som hjertesykdom, kreft og andre. Ames sier at når kroppen står overfor en mangel på viktige næringsstoffer, rasjonerer kroppen dem for å opprettholde kritiske funksjoner for umiddelbar overlevelse og reproduksjon, men da på bekostning av langsiktig fysiologisk helse.


Dessverre kan denne nødvendige rasjoneringen også føre til alvorlige konsekvenser.

Fordi mangel på næringsstoffer er svært utbredt i USA og andre steder, kan tilskudd og/eller et forbedret kosthold redusere mye av risikoen for kronisk sykdom og for tidlig aldring.

Bruce Ames' Longevity (levetids) vitaminer


Vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12, biotin, vitamin C, kolin, vitamin D, vitamin E, folsyre, vitamin K, niacin, pantotenat, kalsium, klorid, krom, kobolt, kobber, jod, jern, mangan, magnesium, molybden, fosfor, kalium, selen, natrium, svovel, sink, taurin, ergotionein, pyrrolokinolin, kinon, queuine, lutein, zeaxanthin, lykopen, alfakarotentin, betakarotin og betakarotin.


I tillegg mener teamet at disse stoffene også bør klassifiseres som levetidsvitaminer:


Ergothioneine, Pyrroloquinolin quinone (PQQ) og Queuine, Lutein, Zeaxanthin, Lykopen, α- og β-karoten, β-kryptoksantin og Astaxanthin.


Ames sier et ubalansert kosthold med for mye ferdigmat gir mange kalorier, men ikke nok vitaminer og mineraler.


Siden skaden fra moderat mangel av vitaminer og mineraler er snikende, er betydningen for langsiktig helse ikke klinisk tydelig. Mekanistiske, genetiske og epidemiologisk forskning tyder på at rasjoneringen av næringsstoffer akselererer aldringsassosierte sykdommer.


Jeg foreslår også at næringsstoffer som kreves for funksjonen til langvarig god helse helse utgjør en klasse vitaminer som bør kalles "levetidsvitaminer." Jeg mener at mange slike næringsstoffer spiller en dobbel rolle for både overlevelse og lang levetid.

Harvard har vurdert Ames sin forskning.


Teamet til Ames sin forskning bryter med mange etablerte sannheter. Harvard School of Public Health har vurdert Ames sine funn:


Denne forskningen er "gjennomtenkt og provoserende," sier Walter Willett fra Harvard Chan School of Public Health, professor i epidemiologi og ernæring.

Ames hevder ikke at det er beviste fordeler med denne pakken av alle mineraler og vitaminer, men den gir en overbevisende mengde bevis for at fordeler for lang levetid er mulige og til og med sannsynlige for mange av disse.

Få artikler på mail

Takk

bottom of page