top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Studie: Sukker forstyrrer mikrobiomet og fjerner beskyttelse mot kroniske sykdommer.


En studie fant at sukker i kostholdet endrer tarmmikrobiomet, og setter i gang en kjede av hendelser som fører til betennelse, metabolske sykdommer, pre-diabetes og vektøkning.


Funnene viser at kosthold er viktig, men like viktig er det at kostholdet påvirker tarmmikrobene som er minst like viktig for forebygging av betennelse, metabolsk syndrom, diabetes og fedme.


Funnene, publisert i Cell, antyder at et kosthold med mye fett og sukker i vestlig stil kan føre til fedme, metabolsk syndrom og diabetes, men hvordan dette kostholdet starter de usunne endringene i kroppen har i stor grad vært ukjent.


Tarmmikrobiomet er uunnværlig for helsa, så Ivalyo Ivanov, PhD, professor i mikrobiologi og immunologi ved Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.


Etter fire uker på kosthold med mye fett og sukker, viste mus tegn på metabolsk syndrom, som vektøkning, insulinresistens og glukoseintoleranse. Og mikrobiomene deres hadde endret seg dramatisk.


Mikrobiometdringer endrer Th17-celler


Reduksjonen av enkelte bakterier var avgjørende for helsa gjennom effekten på Th17-immunceller. Nedgangen av enkelte bakterier reduserte antallet Th17-celler i tarmen, og ytterligere eksperimenter viste at det er Th17-cellene som er nødvendige for å forhindre metabolsk sykdom, diabetes og vektøkning.


"Disse immuncellene produserer molekyler som bremser absorpsjonen av "dårlige" lipider fra tarmene, og de reduserer tarmbetennelse. Med andre ord holder de tarmen sunn og beskytter kroppen mot å absorbere patogene lipider."

Ivalyo Ivanov, PhD, professor i mikrobiologi og immunologi ved Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.


Sukker vs fett


Men hvilken del av kostholdet med høyt fett og sukker førte til disse endringene? Ivanovs team fant ut at sukker hadde skylden.


"Sukker eliminerer enkelte bakterier, og de beskyttende Th17-cellene forsvinner som en konsekvens. Når vi matet mus med et sukkerfritt kosthold med høyt fettinnhold, beholder de Th17-cellene og var fullstendig beskyttet mot å utvikle fedme og pre-diabetes, selv om de spiste samme antall kalorier."

Ivalyo Ivanov, PhD, professor i mikrobiologi og immunologi ved Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.


Men å eliminere sukker hjelper ikke hvis man allerede mangler de gunstige bakteriene.


Blant de som manglet de gunstige bakteriene til å begynne med, hadde ikke eliminering av sukker en merkbar gunstig effekt, og de ble allikevel overvektige og utviklet diabetes.


Dette kan vise at det ikke bare er viktig å eliminere kostholdet som er ugunstig - men i tillegg ha et kosthold som også tilfører og vedlikeholder populasjonen av gunstige mikrober (les fiber og fermentert mat).


Forskerne påpeker at i slike tilfeller kan visse typer probiotika (gunstige bakterier som tilskudd) være nyttige. Hos Ivanovs mus førte tilskudd av enkelte bakterier til gjenoppretting av Th17-celler og beskyttelse mot metabolsk syndrom, til tross for dyrenes inntak av en fettrik diett.


Ivanov hevder at mikrobioemet hos mennesker har samme beskyttende effekt som vist i studien.


"Mikrobiota er viktig, men den direkte beskyttelsen kommer fra Th17-cellene indusert av bakteriene,"

Ivalyo Ivanov, PhD, professor i mikrobiologi og immunologi ved Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.


Studien understreker at en kompleks interaksjon mellom kosthold, mikrobiota og immunsystemet spiller en nøkkelrolle i utviklingen av betennelse, fedme, metabolsk syndrom, type 2 diabetes og andre kroniske tilstander sier Ivanov.


"Det tyder på at for optimal helse er det viktig ikke bare å endre kostholdet ditt, men også forbedre mikrobiomet eller tarmens immunsystem, for eksempel ved å øke Th17-celle-induserende bakterier."

Ivalyo Ivanov, PhD, professor i mikrobiologi og immunologi ved Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Få artikler på mail

Takk

bottom of page