top of page
  • Forfatterens bildeAnders

Vitamin B6-tilskudd kan redusere angst og depresjon, viser ny studie.

Oppdatert: 21. aug. 2022


For mange kan forskning på vitaminer være forvirrende. Enkelte hevder at det ikke er noen vits å ta tilskudd - mens stadig flere studier viser at tilskudd kan gi stor effekt.


Nå viser en ny studie at å ta høydose vitamin B6 kan redusere følelsen av angst og depresjon.


Det er forskere ved University of Reading som målte virkningen av høye doser med vitamin B6 på unge voksne som rapporterte at de følte seg mindre engstelige og deprimerte etter å ha tatt kosttilskuddene hver dag i en måned.


Studien er publisert i tidsskriftet Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental og gir verdifull støtte til bruken av kosttilskudd som antas å modifisere aktivitetsnivået i hjernen for å forebygge eller behandle mentale tilstander.


Dr David Field, professor ved School of Psychology and Clinical Language Sciences ved University of Reading, sa:


Vitamin B6 hjelper kroppen med å produsere et spesifikt kjemisk stoff som hemmer impulser i hjernen, og vår studie kobler denne beroligende effekten til redusert angst blant deltakerne.

Mens tidligere studier har vist at multivitaminer kan redusere stressnivået, har få studier blitt utført på hvilke spesielle vitaminer som driver denne effekten.


B6 fra tidligere studier kjent for å øke kroppens produksjon av GABA (Gamma-Aminobutyric Acid), et kjemikalie som blokkerer impulser mellom nerveceller i hjernen.


I denne nye studien ble mer enn 300 deltakere tilfeldig gitt enten vitamin B6 eller B12 kosttilskudd langt over det anbefalte daglige inntaket (omtrent 50 ganger anbefalt daglig dose) eller placebo, og tok en dose om dagen sammen med mat i en måned.


Studien viste at vitamin B12 hadde liten effekt sammenlignet med placebo i løpet av prøveperioden, men vitamin B6 viste stor effekt.


Forskerne så økte nivåer av GABA blant deltakere, og støttet hypotesen om at B6 er ansvarlig for reduksjonen i angst.


Dr. Field sa:

Mange matvarer inneholder vitamin B6. Men de høye dosene som brukes i denne studien viser at kosttilskudd vil være nødvendig for å ha en positiv effekt som vist her.

Forskerne understreker at det er viktig å erkjenne at denne forskningen er på et tidlig stadium. Men ernæringsbaserte tiltak gir langt færre ubehagelige bivirkninger enn medisiner, og i fremtiden vil folk kanskje foretrekke vitaminer, sier Dr Field.


Dr Field avslutter med å si;


Et potensielt alternativ ville være å kombinere vitamin B6-tilskudd med samtaleterapi for å øke effekten."Få artikler på mail

Takk

bottom of page